Jehněčí maso na zelenině – osvědčený recept hospodyně

Ingredience

  • 1000 g masa ze hřbetu, plecka a žeber s kostí
  • 2 cibule
  • česnek dle chuti
  • koření na gyros
  • rozmarýn
  • 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • sůl

Postup

Maso osolíme, přidáme cibuli a česnek na kousky, přidáme koření gyros, kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky, trošku tymiánu a maličko rozmarýnu. Naložené maso necháme do druhého dne odpočinout v lednici. Pak máme dvě možnosti úpravy:

  1. Maso podlijeme vodou a dusíme asi 1,5 hodiny. Pak vývar z masa slijeme a dáme maso na pekáč. Z vývaru odstraníme vyvařený lůj, podlijeme vývarem maso a necháme péct ještě asi hodinu na 180 stupňů.
  2. Maso dáme na pekáč. Podlijeme asi 0,5 litrem vody a pečeme asi 2 až 3 hodiny.